علائم کمبود عزت نفس چیست؟

ساخت وبلاگ

کمبود عزت نفس از ویژگیهای افراد فاقد جرات مندی است که افراد خجول، ترسو، کم حرف ،افسرده، مضطرب و افراد مبتلا به اختلالات شخصیت وابسته و اجتنابی دیده میشود. خصیصه اصلی این افراد ترس از بودن جمع و ابراز وجود و بیان خواستهها و عدم رفع آنها میشد. مشکل کمبود اعتماد به نفس  هر سنی و هر قشری از افراد ممکن است دیده شود؛ تنها تفاوتشان شدت علائم و کیفیت آنها است، به طور مثال کودکان مشکل کمبود اعتماد به نفس بر روی طیفی از خفیف، متوسط و شدید قرار میگیرند. خصوص سایر گروههای سنی همین طیف برقرار است.


بیشتر بخوانید: افزایش اعتماد به نفس نوجوانان دختر و پسر


پیامدهای کمبود عزت نفس

پیامدهای کمبود عزت نفس از مواردی است که آگاهی یافتن از آنها به اهمیت حضور اعتماد به نفس زندگی مصمم تر میشوید. هر فردی نیاز به پیشرفت زمینه های متفاوتی از جمله شغل، روابط، زندگی زناشویی دارد، واقع رقابت سنگینی برای موفقیت بین افراد وجود دارد. اما آیا تمام افراد مسیر موفقیت را پایان طی میکنند؟ چند صد افراد واقعا موفق میشوند؟ دلیل اینکه برخی پیروز و برخی زنده و از ادامه رقابت حذف میشوند چیست؟

آیا به حال به این سوالات فکر کردهاید؟ به نظرشما جواب چیست؟ حتما شما اطراف خود شاهد افرادی بودهاید که همه از آنها به عنوان اشخاص موفق و پیروز یاد میکنند. اگر دلیل موفقیت را از آنها جویا شوید بیشک به یکی از رموز پیروزی یعنی مهارت اعتماد به نفس اشاره خواهند کرد. اعتماد به نفس به معنی ور به تواناییهای خود رسیدن به هدف و انجام امور است؛ یکی از گام های اصلی رسیدن به تعالی و شکوفا شدن استعدادها میشد. بنابراین پیامدهای کمبود عزت نفس نقطه مقابل پیروزی، رشد و تعالی خواهد بود.


بیشتر بخوانید: راه های افزایش اعتماد به نفس خود


مان کمبود عزت نفس

توجه به پیامدهای کمبود عزت نفس مانند زنگ هشدار عمل میکند و حاوی این پیام است: از مسیر زندگی سالم منحرف نشوید و برای موفقیت موانع را دور بزنید. یکی از موانع همانطور که لا ذکر شد کمبود اعتمادبهنفس میشد؛ پس بد نیست ادامه به پیامدهای کمبود عزت نفس اشارهای کنیم.

کارمند خجول و مضطربی را نظر بگیرید که مقابل بینظمی همکارش سکوت میکند و مسئولیت کارهای او را به دوش میکشد و خستگی و کلافگی کار زیاد را به خانه میبرد، چه ثیر منفی بر روابط زناشویی و فرزندانش خواهد گذاشت؟

دانشآموزی  کمبود کمبود عزت نفس و ترس از حرفزدن، پاسخ به سوال معلم سکوت میکند . یا همیشه ردیف آخر کلاس مینشیند و پشت بقیه همکلاسیها قایم میشود، چه نگرش منفی نسبت به خود پیدا میکند؟

نوجوانی به دلیل نداشتن جسارت و نه گفتن جمع همسالان، گرفر مصرفمواد و رفرهای خطرناک و غیرقابلجبران میشود. از طرفی مایه سرافکندگی و شرم خانواده مقابل دیگران میشود.

زوجهایی که بهدلیل فقدان مهارت های زندگی (جراتمندی، اعتمادبهنفس، مهارتهای ارتطی)، حل مشکلات خود به روشهای ناسازگاری چون: زور، قهر و دعوا متوسل میشوند و بچه بغل دادگاهها به دنل طلاق میدوند.

حالکه پیامدهای کمبود عزت نفس آشنا شدید، به دلایل ایجاد کمبود اعتماد به نفس افراد نگاهی میاندازیم. اینکه چه افرادی دچار کمبود اعتماد به نفس میشوند.


بیشتر بخوانید: تقویت اعتماد به نفس کودکان و پیشرفت تحصیلی


علائم کمبود عزت نفس

علائم کمبود عزت نفس دامنه گستردهای را شامل میشود که ذیل به رزترین آنها اشاره شده است.

عدم شناخت تواناییها و ویژگیهای مثبت خود: از جمله علائم کمبود عزت نفس، نداشتن ک ستی از توانمندیها و نقاط مثبت خود میشد.

عدم مسئولیت پذیری: افراد علائم کمبود عزت نفس از پذیرش مسئوولیت و تعهد زمینه های شغلی، روابط بینفردی، فراری هستند؛ ریشه آن به عدم ور و ایمان به توانایی انجام امور محوله میشد. بهعنوان مثال: وقتی خانه مسئوولیت پذیرایی از مهمانها به آنها واگذار میشود، بهدلیل ترس از خرابکاری و آبرو ریزی بهانه تراشی و سپردن به افراد دیگر، سعی میکنند از زیرکار روند.

مقایسه گر هستند: مدام خود را دیگران مقایسه میکنند و ویژگیهای مثبت این افراد را بزرگ جلوه میدهند و خود را ضعیف و ناتوان میبینند.

بی تحرک و منفعل هستند: معمولا این افراد ورزش، تفریح کردن، میانه خوبی ندارند. زمان خود را صرف فعالیت های بیتحرکی مثل: تماشای تلویزیون، شنیدن موسیقی میکنند.

خودکم بینی دارند: موفقیت های خود را ناچیز و بیاهمیت میپندارند و معتقدند از پس هیچ کار سختی برنمیآیند.

ریسک پذیر نیستند: اهل خطر کردن مسیر موفقیت نیستند. معمولا از فعالیتهای هیجانی و تجارب زه دوری میکنند.

از جمع فراری هستند: برخی از افراد علائم کمبود عزت نفس از حضور جمع و صحبت مقابل دیگران امتناع میکنند. معمولا خود را گوشی، تلویزیون، کب سرگرم میکنند.

به تنهایی علاقه دارند: علیرغم میل طنیشان جهت حضور فعالیتهای گروهی، ترجیح میدهند به تنهایی کاری را انجام دهند؛ بهاصطلاح “سعی میکنند تو چشم کسی نشند”.


بیشتر بخوانید: اعتماد به نفس کودکان ابتدایی


مهمترین علائم کمبود عزت نفس

فاقد مهارتهای ارتطی: این افراد برقراری و تدوام رابطه مشکل دارند. کم پیش میآید فردی که از عدم اعتماد به نفس رنج میبرد، شروعکننده یک گفتوگو شد، معمولا روابط خیلی قاطی نمیشوند و سرد و انعطاف ناپذیر رفر میکنند. تماس چشمی ضعیفی دارند و خیلی اهل حرف زدن و توضیح دادن نیستند. مقابل سوالات دیگران کوه جواب میدهند و دنل راهی برای قطع صحبت و ترک موقعیت میگردند. این مورد بین افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی بیشتر دیده میشود ، مشخصه اصلی این افراد، گریز از جمع، بهدلیل ترس از تحقیر شدن و مورد تمسخر واقع شدن توسط دیگران میشد.

بد بین هستند: به جنبههای منفی هر رویدادی بیشتر توجه میکنند. موفقیتهای خود را به عوامل بیرونی، چون: شانس، تقدیر، افراد نسبت میدهند؛ مقابل خود را عامل اصلی شکستهایشان میدانند و خود را سرزنش و نقد میکنند. این مورد افراد افسرده به وفور دیده میشود، این دید منفی نه تنها خودشان، بلکه دیگران و دنیای اطراف را هم بر میگیرد.

من نمیتوانم: جمله خیلی معروفی که به کرات از زن افراد اعتمادبهنفس پائین شنیدهای میشود.

امیدی به تغییر ندارند: برای این افراد تغییر، واژهای نامانوس و غریب است. آنها معتقدند همانطورکه هستند ید به زندگی ادامه دهند و هیچ راهی برای حل مشکل و تغییر ویژگیهای منفی وجود ندارد. بههمیندلیل، معمولا مقابل پیشنهاد اطرافیان جهت مراجعه به مراکز مشاوره روانشناسی و تحت مان قرار گرفتن، مقاومت به خرج میدهند؛ البته این طرز تفکر همان مراحل اولیه بیشتر دیده میشود و به مرور قرار گرفتن روند مشاوره خانواده و مان از میزان آن کم میشود و به مراتب انگیزه و امید فرد به تغییر و اصلاح سبک زندگی و ضعف هایش بیشتر میشود.


بیشتر بخوانید: تقویت اعتماد به نفس استفاده از راهکارهای تضمینی


دلایل ایجاد کمبود عزت نفس

دلایل ایجاد کمبود عزت نفس و چه افرادی دچار کمبود اعتماد به نفس هستند؟ این بخش مقاله توضیح داده میشود. دلایل ایجاد کمبود عزت نفس را به تفکیک دوره های سنی پائین آوردهایم.

کودکی – نوجوانی: والدین سختگیر یا سهلگیر، تنبیه بدنی، سوء رفر جسمی، جنسی توسط مراقبین ، والدین سرد و انعطاف ناپذیر ابراز محبت، محیط سرزنشگر و نقاد، تبعیض بین فرزندان، مقایسه همسالان، نادیده گرفتن موفقیتهای کودک و نوجوانان، اغراق شکستها و نقاط ضعف، افتتحصیلی و ترکتحصیل نوجوان، محیط خانگی نامعتبر و آلوده به مصرفمواد، مشکلات روانی (افسردگی، اضطراب فراگیر، اضطراب اجتماعی و سوءمصرفمواد).

بزرگسالی: از جمله دلایل ایجاد کمبود عزت نفس  بزرگسالی، میتوان به این موارد اشاره کرد: مشکلات مالی، محیط کاری پر از استرس و ارزیابیهای منفی، زندگی زناشویی ناموفق، اعتیاد، تجارب کودکی آسیبزا، مشکلات روانی(افسردگی، اضطراب اجتماعی)، اختلالات شخصیت(اختلال شخصیت وابسته و اجتنابی)، محیط خانوادگی سرزنشگر، نادیده گرفتن موفقیتها و بزرگنمایی شکستهای افراد توسط دیگر اعضای خانواده، معاشرت افراد بدبین و منفی، ناامیدی و ماندگی.


بیشتر بخوانید: کمبود اعتماد به نفس، علائم و مان


سوالات متداول

اعتماد به نفس چیست؟

اگر شما از میزان لایی اعتمادبه نفس برخوردارید، ید به شما تبریک گفت، اما لازم است بدانید که اعتماد به نفس یک مهارت است و صورتی که تقویت و تربیت نشود احتمال دارد همانند هر مهارت دیگری افت کند و برای شما دسرساز شود، پس حتما راهکارهای ارتقا و بهبود آن را هر روز خود مرور کنید.

اگر اعتماد به نفس نداشتیم چکارکنیم؟

شما ید بتوانید میزان اعتمادبه نفس خود را بسنجید. مشخص کنید چه سطحی از آن قرار میگیرید. اگر پس از بررسی خودن به این نتیجه رسیدید که سطح پائینی از اعتماد به نفس قرار دارید، اولین قدم به روانشناس و مشاور حرفهای مراجعه کنید و خصوص بهبود و ارتقای مهارت اعتماد به نفسن تلاش نمائید.

اعتماد به نفس به سن خاصی محدود میشود؟

خیر اعتماد به نفس به سن خاصی محدود نمیشود و ید سراسر عمر و دوره های رشدی انسان مورد توجه قرار گیرد.

خدمات تلفنی و آنلاین مرکز

هدف مرکز مشاوره و روانشناسی آویژه از ارائه اطلاعات لازم زمینه مشکلات روانی، افزایش آگاهی شماست توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .

این راس مرکز  خدمات متنوعی را زمینه مشاوره اعتماد به نفس به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.

منبع: Lack Of Confidence And Help | PsychologistAnywhereAnytime

 

علائم کمبود عزت نفس چیست؟

از

09353000102

    

منبع:لینک منبع

مشاوره روانشناسی شناختی...
ما را در سایت مشاوره روانشناسی شناختی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : مشاور تلفنی cognitivepsychology بازدید : 191 تاريخ : يکشنبه 19 آبان 1398 ساعت: 4:27